Waterbus

© Sigrid Spinnox

WAT?

Vanaf 1 juli 2017 organiseert het Havenbedrijf de Waterbus. Deze snelboot over de Schelde biedt pendelaars en recreatieve fietsers en voetgangers de kans om van Hemiksem en Hoboken/Kruibeke op korte tijd het Steenplein in Antwerpen te bereiken. De Waterbus vertrekt van de steigers die gebruikt worden door de veren van de Vlaamse overheid. Daardoor kunnen pendelaars van linkeroever ook via de gratis veerdiensten Bazel-Hemiksem en Kruibeke-Hoboken aansluiten op de Waterbus.

Vanaf 8 oktober 2018 vaart de Waterbus ook in noordelijke richting en bedient ze de bedrijventerreinen Waaslandhaven Oost en Noord. Er is een verbinding tussen het Steenplein, Sint-Anna Linkeroever, Scheldedijk (Zwijndrecht) en Ketenislaan (Kallo).

VOOR WIE?

De Waterbus richt zich in eerste instantie op woon-werkverkeer van werknemers, maar ook toeristen en recreanten kunnen op de Waterbus stappen. Door het inleggen van snelle schepen kunnen personen vlot en filevrij zich verplaatsen tussen Antwerpen en de zuidelijkere delen van de Schelde, zowel linker- als rechteroever. De Waterbus sluit aan op bestaand openbaar vervoer en het is mogelijk om de fiets mee aan boord te nemen.

KOSTPRIJS

Een retour-ticket kost € 5,00. Een maandabonnement kost € 68,50, een jaarabonnement € 685,00. Er bestaat ook een 10-rittenkaart en er is reductie voor werknemers tot 24 jaar. Wie de Waterbus gebruikt om louter een verbinding tussen het Steenplein en Sint-Anna Linkeroever te maken, betaalt € 1 voor de oversteek. Prijzen zijn inclusief BTW.

  • Er zijn abonnementsformules voor woon-werkverkeer mogelijk. Eind november 2017 heeft de Nationale Arbeidsraad geoordeeld dat woon-werkverkeer met waterbussen, net zoals met ander openbaar vervoer, vergoed moet worden. De algemene tussenkomstregels voor ‘gemeenschappelijk openbaar vervoer, met uitzondering van het treinvervoer’ moeten worden toegepast op de Waterbus.
Op dit ogenblik ligt de prijs van de waterbus vast, ongeacht de afstand. De tussenkomst van de werkgever bedraagt 71,8 % van de effectief door de werknemer betaalde prijs, maar met als maximum de werkgeversbijdrage in de prijs van de treinkaart voor een afstand van 7 km. De tussenkomst waarin voorzien wordt door cao nr. 19 octies is een intersectoraal minimum. Veel sectoren hebben voorzien in een grotere terugbetaling voor andere openbare vervoermiddelen dan de trein. De bepalingen die van toepassing zijn op uw paritair comité gelden. In 2018 zal de prijs voor de Waterbus in Antwerpen in verhouding staan tot de afgelegde afstand.
Voor de RSZ geldt de vrijstelling voor alle bedragen die gelden als terugbetaling van de kosten die de werknemer verricht om zich van zijn woonplaats naar zijn werkplaats te begeven.

 

VOORDELEN WERKGEVERS

  • – Bereikbaarheid van bedrijven in de stad Antwerpen en de Waaslandhaven wordt met de fiets over langere afstand beter mogelijk.

– Files worden vermeden door het gebruik van de waterweg.

  • – De erkenning van de Waterbus als regulier openbaar vervoer opent perspectieven voor ondernemingen om dit alternatief eenvoudig mee op te nemen in het personeelsbeleid.

INITIATIEFNEMER

www.dewaterbus.be

Havenbedrijf Antwerpen – Jan Buytaert – T +32 3 205 24 65 – E  Jan.Buytaert@portofantwerp.com

STAND VAN ZAKEN

In 2019 staat ook een uitbreiding van de dienstverlening op het Albertkanaal gepland met een traject vanaf Wijnegem tot aan het Havenhuis in Antwerpen.

Lees meer in het Voka-maandblad ONDERNEMERS