Waterbus

© Sigrid Spinnox

WAT?

Vanaf 1 juli 2017 organiseert het Havenbedrijf de Waterbus. Deze snelboot over de Schelde biedt pendelaars en recreatieve fietsers en voetgangers de kans om van Hemiksem en Hoboken/Kruibeke op korte tijd het Steenplein in Antwerpen te bereiken. De Waterbus vertrekt van de steigers die gebruikt worden door de veren van de Vlaamse overheid. Daardoor kunnen pendelaars van linkeroever ook via de gratis veerdiensten Bazel-Hemiksem en Kruibeke-Hoboken  aansluiten op de Waterbus.

VOOR WIE?

De Waterbus richt zich in eerste instantie op woon-werkverkeer van werknemers, maar ook toeristen en recreanten kunnen op de Waterbus stappen. Door het inleggen van snelle schepen kunnen personen vlot en filevrij zich verplaatsen tussen Antwerpen en de zuidelijkere delen van de Schelde, zowel linker- als rechteroever. De Waterbus sluit aan op bestaand openbaar vervoer en het is mogelijk om de fiets mee aan boord te nemen.

KOSTPRIJS

Een retour-ticket kost € 5,00. Een maandabonnement kost € 68,50, een jaarabonnement € 685,00. Er bestaat ook een 10-rittenkaart en er is reductie voor werknemers tot 24 jaar. Prijzen zijn inclusief BTW.

VOORDELEN WERKGEVERS

  • – Bereikbaarheid van bedrijven in de stad Antwerpen wordt met de fiets over langere afstand beter mogelijk.

– Files worden vermeden door het gebruik van de waterweg.

  • – Er zijn abonnementsformules voor woon-werkverkeer mogelijk. Momenteel wordt ook nagegaan hoe een gunstige fiscaliteit op deze abonnementen kan worden toegepast. Momenteel geldt ook nog geen verplichting voor de werkgever om financieel bij te dragen (zoals wettelijk wel verplicht bij abonnementen voor De Lijn of NMBS).
  • – Het Federale Ministerie van Werk onderzoekt of er tussenkomstmodaliteiten van toepassing worden zoals die bij het klassieke openbaar vervoer van kracht zijn. Eind november 2017 heeft de Nationale Arbeidsraad geoordeeld dat woon-werkverkeer met waterbussen, net zoals met ander openbaar vervoer, vergoed moet worden. Op de precieze modaliteiten is het nog even wachten. De verwachting is dat de regeling vanaf 2018 van toepassing zal zijn.

INITIATIEFNEMER

www.dewaterbus.be

Havenbedrijf Antwerpen – Jan Buytaert – T +32 3 205 24 65 – E  Jan.Buytaert@portofantwerp.com

STAND VAN ZAKEN

De vaarroute Hoboken-Hemiksem-Antwerpen is een eerste route. In 2018 wil het Havenbedrijf ook starten met een veer in het havengebied. De routes zijn nog in onderzoek. Ook wordt een mogelijke samenwerking met partners De Lijn en de NMBS onderzocht zodat reizigers hun tickets voor de waterbus ook bij de openbare vervoersmaatschappijen kunnen bestellen.