Mobiliteitsoplossingen met grote impact – Stad Antwerpen

WAT?

De stad Antwerpen heeft via een Europese aanbesteding van de Marktplaats voor Mobiliteit vier partners geselecteerd die samen drie apps aanbieden. Deze applicaties moeten zo’n 3.000 duurzame spitsmijdingen realiseren in het kader van Slim naar Antwerpen. U kan als werkgever gebruik maken van dit aanbod.

Concreet gaat het om:

  •  –  Spitsmijden Antwerpen app: Het initiatief moet autogebruikers overtuigen om de spituren met de auto te vermijden of voor een alternatief vervoersmiddel te kiezen. Als u uw medewerkers de mogelijkheden biedt om glijdend of plaatsonafhankelijk te werken en/of wil stimuleren naar andere transportmodi, kan u zich als bedrijf registeren. Als uw merknemers inspanningen doen om de ochtend- en/of avondspits te mijden, worden ze dan via met een puntensysteem beloond met waardebonnen of een gratis lunch. Dit luik van de applicatie kost u als ondernemer niets. De app biedt werknemers ook een totaaloplossing voor het gebruik van verschillende vervoersmogelijkheden en de aankoop van vervoersbewijzen voor een breed gamma aan vervoersmodi, waaronder de trein, tram, bus of deelfiets. Daarnaast kunnen autogebruikers ook hun parkeerkosten met de app betalen. De werkgever kan zo een ‘mobiliteitsbudget’ per werknemer opvolgen met 1 factuur voor alle gebruikte vervoersmiddelen. Voor de Antwerpse gebruikers zal de app beschikbaar zijn met een menu-optie “Slim naar Antwerpen”, specifiek gericht op de Antwerpse vervoersmogelijkheden zoals Velo, De Lijn, Blue Bike, … Dit deel van de app wordt aangeboden tegen betaling via autoleasebedrijven.
  •  – Slimspitsen TimesUpp: een persoonlijke reisassistent die de gebruiker, nog voordat hij aan zijn reis begint, waarschuwt voor onverwachte vertragingen. Deze slimme smartphone app past Smart Planning toe, waarbij favoriete locaties zoals thuis, het werk of de kinderopvang worden gecombineerd met de geplande afspraken in de agenda van de gebruiker. TimesUpp berekent automatisch de reistijd en kan dat tot 60 dagen in de toekomst. Hebben uw medewerkers de spits gemeden? Dan worden die beloond met credits die ze kunnen inruilen voor een geschenk.
  •  – Slim naar Antwerpen-app (SNAPP): is speciaal gericht op de locatie en kan zo accurate informatie bieden. Bijvoorbeeld voor ziekenhuizen, cultuurcentra, evenementlocaties en restaurants kan dit een handige service zijn. Gebruikers kunnen de totale duur van hun reis en de route ter plaatse beter inschatten: hoe lang duurt het nog van bus- of tramhalte of het parkeerterrein tot in de vergaderzaal van dat grote conferentiecentrum?

VOOR WIE?

De applicaties zijn beschikbaar voor de werknemers. Afhankelijk van het type app, moet die al dan niet beschikbaar worden gesteld via de werkgever.

KOSTPRIJS WERKNEMERS

Geen. In een aantal gevallen zijn aan het gebruik van de apps zelfs incentives gebonden voor de gebruiker (vb. gratis lunch, incentives, geschenken)

KOSTPRIJS WERKGEVERS

  • In sommige gevallen is voor de werkgevers een kostprijs verbonden voor het gebruik van de app voor zijn werknemers en voor het achterliggende verwerkingssysteem.

VOORDELEN WERKGEVERS

  • Diverse, afhankelijk van het type app.

STAND VAN ZAKEN

De Stad Antwerpen heeft de app-ontwikkelaars gekozen. Ze ontwikkelen op hun eigen tempo het openstellen ervan.

Meer info en een stand van zaken op:

https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/geselecteerde-projecten-met-grote-impact

www.spitsmijden-antwerpen.be

www.slimspitsen.be

INITIATIEFNEMERS

Slim naar Antwerpen is een samenwerkingsverband tussen infrastructuurbeheerders (Agentschap Wegen en Verkeer, Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, Provincie Antwerpen en Port of Antwerp) en vervoersaanbieders (De Lijn en NMBS). Het samenwerkingsverband wordt gecoördineerd door de Stad Antwerpen.